Warsztaty Kujawskie

Od ziarenka do bochenka

od ziarenka

Wypiekanie chleba kujawskiego oraz podpłomyków.

 

 

 

Dzieci uczestniczą w procesie pieczenia chleba metodą tradycyjną w piecu kamiennym na drewnie oraz na naturalnym zakwasie bez konserwantów i polepszaczy.

 

W programie:

- Przywitanie gości chlebem i solą.

- Pogawędka o historii chleba kujawskiego.

- Od ziarenka do bochenka - skąd się to bierze?

- Przyswojenie praktycznej wiedzy piekarskiej (Tajną wiedzę przekaże Mistrz piekarnictwa)

- Przygotowanie ciasta chlebowego

- Własnoręczne formowanie bochenków i podpłomyków.

- Wypiekanie chleba i podpłomyków.

- Biesiadowanie przy balladach kujawskich - Degustacja i zabawy.

- Uroczyste wręczenie dyplomów „Małego adepta piekarnictwa”.

 

 

Program Całoroczny